Gépgyártástechnológiai technikus (kód: 0054)

 

Kiknek ajánlott ez a képzés?

Azoknak, akik precízek, jól tudnak kommunikálni, másokkal együtt dolgozni, ügyesek a szervezésben, irányításban, szeretnek gépekkel, szerszámokkal dolgozni és új dolgokat alkotni. Fontos, hogy jól menjenek a reáltárgyak, – fizika, természettudomány, technika és tervezés – hogy meg tudd érteni a munkával járó számítások és gépek használatát.

Milyen tantárgyakat fogsz tanulni, ha ezt a képzést választod?

Gépészeti alapismeretek, gyártás-előkészítés, forgácsoló megmunkálások, CNC-programozás alapjai, CNC-gépkezelés, műszaki rajz, anyagismeret és gyártástechnológia, automatizálás.

Mit csinálnak munkájuk során a gépgyártás-technológiai technikusok?

Igen sokrétű a munkájuk, hiszen az alkatrészek technológiai tervezése és gyártása mellett részt vesznek a gépek, mechanikus berendezések működtetésében, szerelésében, karbantartásában és javításában is. A gépgyártás-technológiai technikusok irányítják a tervezett gyártási folyamatokat. CNC vezérlésű gépet is tudnak kezelni, felszerszámozni és azzal alkatrészt gyártani. Emellett írni és tesztelni is tudnak egyszerűbb alkatrészek gyártására alkalmas CNC programot. Izgalmas része a munkájuknak, hogy az utóbbi években már robotokat is üzemeltetnek és felügyelik azok működését.

Mennyire lehet könnyen elhelyezkedni ezzel a végzettséggel?

Az elmúlt években egyre keresettebbek a gépgyártás-technológiai technikusok, így elmondható, hogy ezzel a végzettséggel könnyen el lehet helyezkedni a munkaerő-piacon.

Hol lehet dolgozni ezzel a végzettséggel?

A gépgyártás számtalan iparágban szükséges, így sok területen nélkülözhetetlennek számít a gépgyártás-technológiai technikusok munkája. Ezzel a végzettséggel el lehet helyezkedni akár az élelmiszeriparban vagy a mezőgazdaságban is. Érdemes nyitottnak lenni az egyes iparágak gépeinek megismerésére, hiszen ezáltal sok kapu nyílhat meg a gépgyártás-technológiai technikusok előtt.

  • Tanulmányi terület kód: 0054
  • Képzési idő: 5 év 
  • Ágazati besorolás: Gépészet
  • Szakma azonosító száma: 5 0715 10 06
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
  • Képzés munkarendje: Nappali
  • Felvehető tanulók létszáma: 12 fő

Felvételi vizsga nincs.

Pontszámítás: az általános iskolában elért eredmény (5,6,7 osztályos év végi, 8. osztályos félévi érdemjegy magyar nyelv és irodalom, matematika, idegen nyelv és - ágazattól, illetve szakmától függően - fizika, vagy informatika tantárgyakból).

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot

×