Felnőttek szakmai oktatása

 

nyitó bejegyzés

A Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum az alábbi szakmákat hirdeti keresztféléves felnőttek szakmai oktatása keretében:

Elektronikai technikus

Az Elektronikai technikus alapvető feladata a szervezet gyengeáramú berendezéseinek és kapcsolódó villamos hálózatának üzemeltetése, a rendszerek dokumentált nyomon követése. Felelősségi körébe tartozik a hálózaton létesített betáplálási és fogyasztói pontok felügyelete. Feladata az alkalmazott irányítás,- és vezérléstechnikai, illetve a hálózati installáció kezelése, összeállítása, üzemeltetése. Munkaköréhez tartozik a területi létesítések teljes körű ismerete, szükség esetén átalakítása. Átlátja az alkalmazott villamos berendezések jellemzőit, szükség esetén beavatkozik, hibafeltárást, hibakeresést végez. A villamosenergia-gazdálkodással összefüggő méréseket elvégzi, az ehhez szükséges mérőműszereket beköti. Képes az egyszerűbb erős-illetve gyengeáramú áramkörök tervezésére, ezek szimulációjára. Tisztában van a felhasználói programokkal, illetve azok alkalmazásával. Ismeri és alkalmazza a méréstechnikai elveket és eszközöket. Ismeri és alkalmazza a villamos biztonságtechnikai előírásokat. Alapvető gépészeti ismeretei révén együttműködik e szakterület munkatársaival. Önállóan vagy mérnöki irányítással elektronikus berendezések tervezésével, gyártásával, összeszerelésével, építésével, üzemeltetésével, karbantartásával és javításával összefüggő műszaki jellegű, egyéb kisegítő feladatokat végez.

A felvétel feltételei: érettségi, egészségügyi alkalmasság.

Erősáramú elektrotechnikus

Az Erősáramú elektrotechnikus olyan szakember, középvezető, akinek feladata a vállalatnál dolgozó villanyszerelők munkájának irányítása. A villamos tervező mérnök közvetlen munkatársa. A szakképesítés birtokában helyszíni művezetőként képes villamos kiviteli terveket értelmezni, erősáramú és gyengeáramú alapszereléseket létesíteni, épületvillamos berendezést szerelni, javítani, karbantartani, kezelését betanítani. Vezérlő és szabályozó berendezéseket szerelni, telepíteni, villamosgépeket telepíteni, üzembe helyezni és üzemeltetni, energiagazdálkodással összefüggő méréseket végezni és komplett rendszereket felújítani, üzemeltetni.

A felvétel feltételei: érettségi, egészségügyi alkalmasság.

Szoftverfejlesztő és -tesztelő

A Szoftverfejlesztő és -tesztelő a szoftver alkalmazás fejlesztését előkészíti, az alkalmazást megtervezi és fejleszti. Kiválasztja a tervezett fejlesztéshez szükséges technológiákat az elterjedt szabványok, protokollok ismeretében. Meghatározza az alkalmazások előállításához szükséges kliens oldali és szerver oldali fejlesztő eszközöket, objektumorientált rendszerek paramétereit és szolgáltatásait. Az alkalmazás tervezés keretében elemzi a felhasználói követelményeket, megfogalmazza a fejlesztési célkitűzést. Funkcionális, logikai és fizikai rendszertervet készít egy elterjedt módszertan, illetve rendszer alkalmazásával. A funkcionális egységeket valamely algoritmus leíró eszközzel megtervezi. Rendszerré integrálja és optimalizálja a modulokat és forrásanyagokat. Kialakítja a működéshez szükséges környezetet, telepíti és beüzemeli az alkalmazást. Koordinálja a tesztüzemeltetést, tesztelési dokumentációt készít. Értékeli a tesztelés eredményét, koordinálja, végrehajtja, dokumentálja a módosításokat. 

A felvétel feltétele: érettségi.

Villanyszerelő

Az épület villamos berendezés kialakítás keretében fogyasztásmérő helyet alakít ki, elosztó berendezést, erősáramú- és épületinformatikai vezetékhálózatot, világítási berendezést és készüléket, villámhárító berendezést, fotovoltaikus (napelemes) berendezést szerel, épület villamos berendezést, készüléket javít, karbantart, kezelését betanítja. Az ipari villamos berendezés szerelése során kapcsoló berendezést, elosztó berendezést köt be, szerel, ipari energia elosztó vezeték- és kiskábel hálózatot épít, szerel, vezérlő- és szabályozókészüléket, berendezést szerel, ipari villamos berendezést, készüléket javít, karbantart, kezelését betanítja. A villamos gép és berendezés szerelése során egyen- és váltakozó áramú forgógépet, transzformátort telepít, működtet, villamos gépet üzemeltet, karbantart, készüléket javít, karbantart, kezelését betanítja. A villamos csatlakozó berendezés szerelése során szabadvezetéki oszlopot, tartószerkezetet és csatlakozó szabadvezetéket létesít, szerel, kisfeszültségű kábelt fektet, munkája során villamos ellenőrző méréseket, vizsgálatokat és beállításokat végez a megfelelő eszközök alkalmazásával. Munkáját műszaki dokumentáció alapján, a szakmai szabályok és követelmények figyelembevételével végzi, munkájáról dokumentációt készít.

A felvétel feltételei: szakmai bizonyítvány (legalább 3 éves iskolarendszerben szerzett végzettség), egészségügyi alkalmasság.

 

A képzések munkarendje esti, vagyis kb. heti három hétköznap délután 16:00 20:00 között van oktatás.
A képzések államilag támogatottak, ingyenesek.
A képzések indulásának várható kezdete: 2021. február eleje
A képzési idő jelenleg minden szakma esetében 2 év. 
Felső korhatár nincs.

JELENTKEZÉS

 

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot

×