SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/005 | 4032 Debrecen, Jerikó u. 17.

Intézmény logo

Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum és Kollégium

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2024. márc. 21.


DSZC Beregszászi

    A „megélt” történelem...

    ...avagy útibeszámoló az 1848. március 15-i forradalomról való megemlékezés alkalmából tett kassai kirándulásunkról…

    A „megélt” történelem...

    2024. március 11-én a Rákóczi Szövetség Diákutaztatási Programja keretén belül elnyert pályázattal a 12.e osztályunk látogatást tett a nagy múlttal rendelkező Kassára. Kísérők voltak: Gergelyné Bruckner Enikő, Gergely Ferenc, Nagy Márta oktatók és Szilágyi Tibor egyetemi hallgató.

    Iskolánk egyik kiemelt célja a hazafiasságra való nevelés. Hisszük, hogy a magyarság történelmének legdicsőbb sikereit és legnagyobb alakjait nem csupán a tankönyvek lapjairól kell, hogy megismerjék a diákjaink, hanem kell, hogy megéljék, átéljék is azt. Az ezeréves magyar múlt csak ekképpen válhat számukra kézzelfoghatóvá. Különösképpen igaz ez akkor, amikor a határon túl élő magyarokkal találkozunk.

    Utunk először a kassai Szakkay József Műszaki és Közgazdasági Szakközépiskolába vezetett, ahol szívélyes fogadtatásban volt részünk. Az iskola azért is kuriózum, mert csak magyar diákok járnak oda. Elszorult szívvel és nagy büszkeséggel kapcsolódtunk be az 1848/49-es forradalom és szabadságharc alkalmából készített ünnepi műsorukba, melynek végén egy emberként énekeltük: „Mi egy vérből valók vagyunk.”.

    A megható megemlékezés után lehetőségünk nyílt megcsodálni, körbejárni Kassa történelmi óvárosát. Ellátogattunk II. Rákóczi Ferenc rodostói házának replikájához is, amely előtt áll a vezérlő fejedelem szobra, melyet ünnepélyesen megkoszorúztuk. Ennek során egy rendhagyó történelemóra keretein belül szóba került Rákóczi történelmi szerepe, a hazáért és a szabadságért vívott küzdelme, s nemzetünk szuverenitásáért folytatott több évszázados harcunk.

    A fejedelem szobra után Márai Sándor szülőházát, majd emlékművét tekintettük meg, aki az emigráció magyar irodalmának egyik legnagyobb alakja volt, és bárhol járt, mindig meg tudott maradni büszke magyarnak. Ahogy ő fogalmazott: „Hangtalan morzsolja a szám/ esendő sorsunk is – hazám/ csak veletek és bennetek/ virulnak teljes életek/ régvolt magyar elődeim/ tiszta szívű utódaim/ együtt lépjük át az időt/ áldozunk vágyat, tetterőt/ s építjük, gondozzuk egyre/ a hazát bennünk és általunk/ emberségre, engedelemre.”

    A városban való sétálás közben rácsodálkoztunk a Monarchia korabeli épületekre, melyek egy régi, letűnt, ámde dicső kort visszhangoztak. A háttérben a Kárpátok vigyázó ölelésében éreztük ezeréves történelmi és kulturális múltunk megelevenedését.

    Ezt az érzést fokozta a Rákóczi család nyughelyének helyet adó Szent Erzsébet dóm monumentalitása is. Az épület külső és belső bejárása során a diákok első kézből, saját tapasztalás útján fedezhették fel a korábban csak nagyrészt a könyvek lapjairól ismert gótikus jegyeket.

    A történelmi séta utáni szabadidős program keretében diákok és tanárok egyaránt, az otthonmaradottakra gondolva, a szuvenírboltokat keresték fel.

    A kirándulás végén a szívünk egy kis darabkáját otthagytuk. A diákok is átérezték a város jelentőségét, a nemzeti identitás fontosságát. Az út során barátságok köttettek, örökre szóló, maradandó élményekkel gazdagodtunk. Az Igazgató Úrral megegyeztünk, hogy a frissen kialakított kapcsolatot folytatjuk és elmélyítjük, legközelebb ők jönnek hozzánk, Debrecenbe.

    Egy csodás élmény volt ez a kassai utazás, amiért hálásak vagyunk a Rákóczi Szövetségnek!

    GALÉRIA

    A „megélt” történelem

    Rákóczi.jpg
    Szent Erzsébet dóm.jpg
    Márai én.jpg

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Használd ki a lehetőséget, jelentkezz DSZC Nagykövetnek!

    Használd ki a lehetőséget, jelentkezz DSZC Nagykövetnek!

    Ismét nagy várakozással keressük Nagyköveteinket, akik korosztályuk hangjaivá válnak és betekintést adnak a szakmájuk rejtelmeibe és iskolájuk életébe.

    2024. ápr. 19.


    DSZC Beregszászi

    Kollégiumi szavalóverseny

    Kollégiumi szavalóverseny

    József Attila születésnapján, április 11-én a költészetet ünnepeljük, így iskolánk kollégiumában a Költészet napja alkalmából április 9-én Szavalóversenyt rendeztünk, ezzel is kifejezve tiszteletünket a magyar költőknek, a költészetnek.

    2024. ápr. 15.


    DSZC Beregszászi

    Német Karriernap

    Német Karriernap

    Iskolánk közel 60 német nyelvet tanuló diákja vett részt a 2024. április 10-én megrendezett Német Karriernapon.

    2024. ápr. 15.


    DSZC Beregszászi


    Partnereink

    SZC logo

    Debreceni Szakképzési Centrum


    Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum és Kollégium

    4032 Debrecen, Jerikó u. 17.

    Telefon: +36 52 503 150 (iskola)

    E-mail: titkarsag kukac dszcberegszaszi.hu

    OM azonosító: 203033/005

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002426


    2024Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum és Kollégium